© Alle illustraties, teksten en andere inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd.

Groente 🥕

Het Radijschje

Rashishes, I love them

Ik ben gek op radijsjes maar ze zijn niet meer zo kick-ass scherp als vroegâh. In Den Aha verkopen ze ze nota bene als 'snoepradijsjes' brrr... Geef mij maar radijzen waarvan je denkt 'Oei! 🔥 Maar wel lekker.'

Mijn vader deed er vroeger nog peper op zeg. Dat moet niet nodig zijn. Maar waar oh waar kan ik lekker scherpe radijsjes vinden?

Den Venkel

Fennel

Venkel. Dit was een hele uitdaging omdat ik alle sprietjes en dingetjes er goed uit wilde laten zien. Maar dat is uiteindelijk wel gelukt denk ik.

Venkel is zo lekker he, en het past bij zoveel. Bij zoet, bij zuur en hartig, het kan altijd wel. Rauw liefst, dan proef je het het meest, maar dat geldt voor de knol minder: die eet ik ook wel gaar.

Den Wortel

De wortel

Ik denk dat ik verslaafd ben aan winterwortels. Ik vind ze zo lekker. Met een stukje kaas, met een beetje halvanaise, pfff... zo heerlijk zijn ze!

Ik eet ze het liefst rauw. Niet omdat ik van de 'raw' overtuiging ben, maar ja, zo zijn veel groenten gewoon het lekkerst. Vind ik dan he.

Een stel groenten

Een stelletje groenten bij elkaar

Gewoon een gezellig setje van allerlei groenten en vruchten die ik tekende. Vond ik leuk om bij elkaar te zetten maar ja, het schiep wel een precedent 🙄 Want natuurlijk moest ik erna ook negen noten tekenen... Soms word ik moe van mezelf, maar ja, als het eenmaal af is ben ik dan weer blij!

Erwtjens

Het erwtje, de doperwt

Erwtjes. Deze zijn natuurlijk ook niet te versmaden. Ik tekende er een heel simpel erwtje bij voor een cursiste omdat ze zei dat erwten wel heel makkelijk te tekenen zijn. Jaaa... een cirkel, kunst!

Trouwens, waar komt die 'w' in 'erwt' toch vandaan? Hoezo staat daar een 'w' in? Dit treft mij opeens. En hoe langer ik kijk naar het woord, hoe raarder het wordt. Er is zelfs een kreukerwt. Helemaal raar.

Bietjens

Bieten

Bietjes! Zo prachtig op het bord maar ook in de tuin. Ze zijn ook nog eens lekker. Bietjes worden veel in van die moderne smoothies gebruikt, ik moet er niks van hebben. Ik bijt liever in een vrucht of groente dan dat ik sap drink.

Wortels

Wortels in allerlei kleuren

Wortels zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Er worden hele 'regenboog' pakketten verkocht. De smaak is bijna altijd gelijk, wel kunnen sommigen notiger zijn dan anderen. Heel lekker vind ik.

Groenteplakjes

Oh wat een lekkere groente

Als je groente en vruchten doorsnijdt ziet zo'n dun plakje er vaak prachtig uit! Kijk hierboven bijvoorbeeld maar naar de ui en het bietje. Hoe dunner je snijdt hoe meer licht er doorheen valt. Ik had trouwens ook nog radijsjes gedaan, die moet ik ook nog plaatsen.

Radijschplackjens

Radijs plakjes

En hier zijn dan die radijsplakjes. Heel geinig: er bestaat dus ook een 'water melon radish', oftewel watermeloenradijs. Leuk he? ik ben benieuwd hoe die in het echt is.

Den aardaker

De aardaker, familie van de pronkerwt, die ruikt ook al zo lekker.

Aaah, de aardaker! Familie van de pronkerwt, die ruikt ook al zo lekker! De aardaker knolletjes kun je bovendien eten. Ze zijn wel heel klein en het is een gedoe met schillen, maar dan heb je ook wat! En ja ik weet dat ze niet kunnen vliegen, maar soms komt er iets uit mijn hoofd dat er dan bij moet.

Aardakers zijn in Nederland niet meer beschermd, maar nog wel in Duitsland en België. Er zijn gevallen bekend van aardakers die de grens zijn overgevlucht.

Tuinbonen!

De tuinboon

Ah, de tuinboon! Zo lekker, het is even gedoe met doppen, maar dan heb je ook wat.

Ik koop ze niet in pot, en zeker niet in blik! Hooguit diepvries, maar er zijn grenzen, toch? En vers is toch echt het lekkerste he.

Doppen!

Tuinbonen doppen

Hier een foto van vorig jaar, toen ik ze lekker zat te doppen.

n'Uitje

Het uitje

De ui. Zo bescheiden en tegelijk ook best met lef, want jeetjemina zeg, op haring! Op ansjovis! Gewoon rauw in bijten met brood, ook lekker, beetje zout erbij misschien, wat peper.

Jaja, die ui, daar kun je nog eens wat mee. En ik vergeet hem soms in de pan, dan wordt hij super zoet. Ik hoor hem dan wel roepen hoor, maar ja, als ik zit te computeren...

Ha, Leuke Ex (ja ik heb ook een stomme) kwam ooit op bezoek. Hij is een nerd en zat dus vast aan de computer (ik natuurlijk helemaal nooit). Ik moest voor hem koken, wat ik deed. Maar ja, eten kwam er maar niet van, hij deed nog dit, hij deed nog dat. Uiteindelijk serveerde ik het eten maar voor het toetsenbord.
"Hee... heb je er suiker bij gedaan?" vroeg hij kauwend. Ik heb uitgelegd dat de ui uit wanhoop gecarameliseerd was geraakt.

Den champignon

Den Champignon

En dit is dan ook maar meteen een ouderwetschen champignon. Totaal niet mijn stijl maar ja, ik moest hem tekenen voor dat bordje van mijn oma. Dat ook op een van de andere pagina's staat, trouwens. Waar? Hier! Ga maar zoeken.

Ik ben gek op champignons. Je schijnt ze niet te vers te moeten eten, maar nou hoor... Ik kan echt wel met een half pondje op de sofa zitten dippen.

Ik was trouwens in een ver verleden champignons echt vergeten, in de pan. Na een paar uur (ik zat te computeren, he) dacht ik opeens 'hee'. Ik ging kijken. Al het vocht was eruit. De plakjes waren knapperig geworden. Ze waren verrukkelijk! Ik heb volgens mij toen de groentechips uitgevonden: die bestonden toen nog helemaal niet! Volgens mij moet ik even gaan dimmen met tekst.

Den meiraap

Den Champignon

Dit is een van mijn eerste tekeningen, de meiraap.

Ik schreef er toen nog niet veel bij, wat zijn de tijden in eh, korte tijd, veranderd! Niet eens latijn erbij, tsss...