© Alle illustraties, teksten en andere inhoud teken en schrijf ik zelf: alles is auteursrechtelijk beschermd.

Groente 🥕

Gos, ik ben zo gek op groente! Ik kan er niet over uit. Ik snap het niet helemaal maar het zij zo. Ooit moest ik een onderzoek ondergaan: een camera aan een buis werd richting maag geschoven, waarna het uit de maag richting darmen moest gaan. Dit ging verkeerd. De camera bleef hangen. De arts haalde er een collega bij. Het lukte niet om de camera te bewegen. Er werd een chirurg bij gehaald. Ik lag daar op de onderzoekstafel met buis in mijn keel terwijl de mannen (allemaal mannen) peinzend naar me keken. "Ik haal ..." zei de chirurg. Ik voelde nog geen paniek, maar het ding moest er wel weer uit! Even later stonden er vijf mannen rondom de tafel. "Denk aan iets lekkers!" zei er een. Waarom? "Nou, dan gaat je maag bewegen en komt de camera los." werd me uitgelegd.
"Denk aan taart!" werd geroepen. "Chocola! Koekjes!"
De camera bewoog niet.
"Snoepjes, drop!" riepen ze. De camera weigerde.
"Wacht nou even." zei ik. "Ik weet iets."
De heren keken richting de beeldschermen en zagen opeens de camera bewegen.
"Waar heb je nou aan gedacht?" vroegen ze.
"Sperziebonen." zei ik. Bewijs geleverd: ik ben meer van de groente dan van het snoep.

Broccoli

Broccoli gezicht

Ik heb deze net af, jemig dit was echt een berenklusje. Maar klaar.

Broccoli! Wat is er nou niet fijn aan? En hoezo mocht broccoli het White House niet in van een president?

Het is bovendien zo mooi met al die minibloemetjes die open kunnen als je 'te lang wacht'. Want kom op zeg, te lang betekent gewoon dat hij gaat bloeien. Dan kun je hem nog steeds opeten, probeer gewoon.

Ik houd ervan. Ik vind het zelfs rauw lekker maar dan is hij wel heel erg lastig door te slikken door al die kleine knopjes. Ik heb het tig keer geprobeerd en elke keer dacht ik 'toch maar een heel klein beetje opkoken'. Of eens opbakken, met wat gember misschien, hete peper, of komijn... Nou zeg, nu wil ik vandaag broccoli. Maar ik heb bloemkool. Daar zal ik het mee moeten doen, maar dat is ook heel lekker gelukkig!

Het Radijschje

Rashishes, I love them

Ik ben gek op radijsjes maar ze zijn niet meer zo kick-ass scherp als vroegâh. In Den Aha verkopen ze ze nota bene als 'snoepradijsjes' brrr... Geef mij maar radijzen waarvan je denkt 'Oei! 🔥 Maar wel lekker.'

Mijn vader deed er vroeger nog peper op zeg. Dat moet niet nodig zijn. Maar waar oh waar kan ik lekker scherpe radijsjes vinden? Een groenteverkoper bood mij ooit een radijsje dat kick-ass zou zijn. Jemig, waar zijn ook de echte mannen gebleven?

Den Venkel

Fennel

Venkel. Dit was een hele uitdaging omdat ik alle sprietjes en dingetjes er goed uit wilde laten zien. Maar dat is uiteindelijk wel gelukt denk ik.

Venkel is zo lekker he, en het past bij zoveel. Bij zoet, bij zuur en hartig, het kan altijd wel. Rauw liefst, dan proef je de anijzerigheid (is nu een woord) het meest, maar dat geldt voor de knol minder: die eet ik ook wel gaar. Of gesauteerd, lekker bij zalm. Jeetje ik krijg er honger van.

Den zoeten aardappel

Zoete aardappel

In al het gedoe met verschuiven van dingen was ik deze even kwijt geraakt, maar hij is terug van waar hij ook was (of eigenlijk dus niet): de zoete aardappel, de bataat.

Heel gezond, vol suikers die niet te snel verteren en die ook door diabeten goed worden verdragen.

Dit is de allereerste groentetekening die ik maakte in de stijl die ik zou gaan ontwikkelen. Met nog niet veel tekst. Daar kwam snel verandering in...

Met kleuren spelen

Zoete aardappel

Realistischer maar leuk

Zoete aardappel tekenen in Adobe Illustrator

Het is altijd leuk om met kleuren te experimenteren, in het voorbeeld links gebruik ik dus zachte tinten, alleen een paar blaadjes zijn nog 'normaal' groen. Het hoeft niet altijd realistisch te zijn.

Rechts gebruik ik realistischer kleuren maar door met de verzadiging te spelen gaan ze echt een beetje 'knallen', zoals dat dan heet he.

De patisson

Een patisson

Ach wat een heerlijkheid aan kleuren en vormen, de patisson! Ze zijn soms net kleine UFO's, daar moet je toch van houden.

Er wordt soms oneerbiedig over gedaan: wat zo mooi is kan alleen voor de mooi zijn. Maar eh... ze zijn gewoon heel lekker! En gezond.

Als ik aan het tekenen sla komt er meestal van alles bij, zo ook nu weer. Een klein verjaardagsfeest, bloemen en natuurlijk patissons als lantarens, een wasje (maar dat is volkomen logisch, toch?), wezentjes... Het is gewoon leuk om te tekenen, althans, ik vind het gewoon leuk om te tekenen.

Kijk die sjalot nou toch! Het lijkt een mini uitje. En wat platter. Je zou het in een gerecht bijna vervangen door eh... een uitje. Maar dan krijg je toch echt een ander resultaat.

Een sjalot heeft een andere smaak. Hij is milder, verfijnder, ietsje zoeter soms. Prima voor rauw, maar ook koken kan er goed mee. En vergeet de blaadjes niet, die zijn ook zo lekker. Die van de ui en knoflook gebruik ik trouwens ook altijd. Ik haal ook nooit het 'hart' uit de knoflook, kom op zeg, veel te lekker!

Er zijn zoveel verschillende soorten ui- en knoflookachtigen dat ik er soms duizelig van word. Maar nu scherp blijven: deze tekening gaat over de sjalot. De Sjalot!

Ze zijn er in verschillende kleuren, maar de 'echte' (zoals 'men' vindt) zijn grijzig. En die komen dan weer uit Frankrijk, grotendeels dan hè. Maar je kunt ze hier ook lekker laten groeien. Zaai ze vanaf eind februari/begin maart. Mmm!

Ik tekende hem voor de maart 2020 nieuwsbrief van Vreeken.nl.

De sjalot

De sjalot, sjalotjes

Den aardaker

De aardaker, familie van de pronkerwt, die ruikt ook al zo lekker.

Aaah, de aardaker! Familie van de pronkerwt, die ruikt ook al zo lekker! De aardaker knolletjes kun je bovendien eten. Ze zijn wel heel klein en het is een gedoe met schillen (misschien gewoon maar niet doen), maar dan heb je ook wat! En ja ik weet dat ze niet kunnen vliegen, maar soms komt er iets uit mijn hoofd dat er dan bij moet.

Aardakers zijn in Nederland niet meer beschermd, maar nog wel in Duitsland en België. Er zijn gevallen bekend van aardakers die de grens zijn overgevlucht.

Tuinbonen!

De tuinboon

Ach, die tuinboon! Zo lekker, het is even gedoe met doppen, maar dan heb je ook wat. Allemaal platte bonen die een gezellig geluid maken als ze in de pan vallen.

Ik koop ze niet in pot, en zeker niet in blik! Hooguit diepvries, maar er zijn grenzen, toch? En vers is toch echt het lekkerste he.

Ik maakte deze Illustratie voor de nieuwsbrief van Vreeken: https://www.vreeken.nl/

De aardaker hiernaast trouwens ook!

Tuinbonen Doppen!

Tuinbonen doppen

Hier een foto van vorig jaar, toen ik ze lekker zat te doppen. Dopperdedop, ze kwamen wel op. Ook dankzij de katten, moet ik zeggen. Zucht, die zijn net geiten.

Topinambour

topinamboer

Dit is de aardpeer, in het Frans topinambour. Een lekkere groente die je nog niet heel veel vindt, of eigenlijk 'niet opnieuw weer veel'. Want vroeger zag je hem veel vaker, maar hij lijkt in opmars.

Mijn moeder at hem tijdens de tweede wereldoorlog regelmatig. Net als andere groenten die niet meer/opnieuw heel bekend zijn, zoals de crosne. Crosne? Ja, crosne. Zoek maar op. En spreek de 's' erin niet uit. Ga ik denk ik ook tekenen.

De topinambour heet zoals ik schreef ook wel 'aardpeer'. Er zijn natuurlijk ook aardappels. En aardnoten. En aardbeien, maar dat is flauw, die groeien niet in de grond. Op deze pagina staat ook de aardaker, trouwens. Want het is toch de groente pagina, he?

En: ook deze tekende ik voor Vreeken.

Een stel groenten

Een stelletje groenten bij elkaar

Gewoon een gezellig setje van allerlei groenten en vruchten die ik tekende. Vond ik leuk om bij elkaar te zetten maar ja, het schiep wel een precedent 🙄 Want natuurlijk moest ik erna ook negen noten tekenen... Soms word ik moe van mezelf, maar ja, als het eenmaal af is ben ik dan weer blij!

Erwtjens

Het erwtje, de doperwt

Erwtjes. Deze zijn natuurlijk ook niet te versmaden. Ik tekende er een heel simpel erwtje bij voor een cursiste omdat ze zei dat erwten wel heel makkelijk te tekenen zijn. Jaaa... een cirkel, kunst zeg!

Trouwens, waar komt die 'w' in 'erwt' toch vandaan? Hoezo staat daar een 'w' in? Dit treft mij opeens. En hoe langer ik kijk naar het woord, hoe raarder het wordt. Er is zelfs een kreukerwt. Helemaal raar.

Bietjens

Bieten

Bietjes! Zo prachtig op het bord maar ook in de tuin. Ze zijn ook nog eens lekker. Bietjes worden veel in van die moderne smoothies gebruikt, ik moet er niks van hebben. Ik bijt liever in een vrucht of groente dan dat ik sap drink. Getver, waarom zou ik een smoothie? Gaat heen met uwen smoothie (hoewel meestal wel heel lief bedoeld!). Liever lekker een vrucht, of groente. Die worden in je mond vanzelf een smoothie. Chewsies.

Den Wortel

De wortel

Ik denk dat ik verslaafd ben aan winterwortels. Ik vind ze zo lekker. Met een stukje kaas, met een beetje halvanaise, pfff... zo heerlijk zijn ze, die karottekes.

Ik eet ze het liefst rauw. Niet omdat ik van de 'raw' overtuiging ben, maar ja, zo zijn veel groenten gewoon het lekkerst. Vind ik dan he. Sommigen mogen niet rauw. Zouden die 'raw' mensen ze dan niet eten? Sperziebonen bijvoorbeeld, zouden ze die heus mijden??? Ik zou niet zonder kunnen. Nee, niet zonder willen.

Meer Wortelsens

Wortels in allerlei kleuren

Wortels zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Er worden hele 'regenboog' pakketten verkocht. De smaak is bijna altijd gelijk, wel kunnen sommigen notiger zijn dan anderen. Heel lekker. Vind ik dan he. En leuk al die kleuren.

Ik vind de wortel bovendien ook best een leuk ding om in andere tekeningen te gebruiken, of verstoppen. Waarom niet? Kijk bijvoorbeeld naar deze space tekeningen.

Groentensplackjens

Oh wat een lekkere groente

Als je groente en vruchten doorsnijdt ziet zo'n dun plakje er vaak prachtig uit! Kijk hierboven bijvoorbeeld maar naar de ui en het bietje. Hoe dunner je snijdt hoe meer licht er doorheen valt. Ik had trouwens ook nog radijsjes gedaan, die moet ik ook nog plaatsen. En ooit maakte ik papier van prei. Dat is niet helemaal geworden zoals ik wilde omdat ik ook het groen erbij had gedaan... Maar: zo'n heel dun strookje preiblad is wel heel prachtig hoor.

Rode kool

xx

Deze was ik helemaal vergeten erop te zetten, jeetje. Ook wel een oudje hoor... Ook hier nog weinig tekst en geen verhaaltjes. Ik moet zeggen, hij kan wel. Maar met tekst is leuker. Vind ik.

Zonnewortel, impressie

xx

Sja, wat wil je he... Met een naam als 'zonnewortel' slaat mijn verbeelding op hol. Deze staat overigens ook op de 'handen' pagina. Een gerelateerde moet nog worden gepubliceerd, ik kan bijna niet wachten 🤣

Radijschplackjens

Radijs plakjes

En hier zijn dan die radijsplakjes. Heel geinig: er bestaat dus ook een 'water melon radish', oftewel watermeloenradijs. Leuk he? ik ben benieuwd hoe die in het echt is.

n'Uitje

Het uitje

De ui. Zo bescheiden en tegelijk ook best met lef, want jeetjemina zeg, op haring! Op ansjovis! Gewoon rauw in bijten met brood, ook lekker, beetje zout erbij misschien, wat peper.

Jaja, die ui, daar kun je nog eens wat mee. En ik vergeet hem soms in de pan, dan wordt hij super zoet. Ik hoor hem dan wel roepen hoor, maar ja, als ik zit te computeren...

Ha, Leuke Ex (ja ik heb ook een stomme) kwam ooit op bezoek. Hij is een nerd en zat dus vast aan de computer (ik natuurlijk helemaal nooit). Ik moest voor hem koken, wat ik deed. Maar ja, eten kwam er maar niet van, hij deed nog dit, hij deed nog dat. Uiteindelijk serveerde ik het eten maar voor het toetsenbord.
"Hee... heb je er suiker bij gedaan?" vroeg hij kauwend. Ik heb uitgelegd dat de ui uit wanhoop gecarameliseerd was geraakt.

Den champignon

Den Champignon

En dit is dan ook maar meteen een ouderwetschen champignon. Totaal niet mijn stijl maar ja, ik moest hem tekenen voor dat bordje van mijn oma. Dat ook op een van de andere pagina's staat, trouwens. Waar? Hier! Ga maar zoeken.

Ik ben gek op champignons. Je schijnt ze niet te vers te moeten eten, maar nou hoor... Ik kan echt wel met een half pondje op de sofa zitten dippen.

Ik was trouwens in een ver verleden champignons echt vergeten, in de pan. Na een paar uur (ik zat te computeren, he) dacht ik opeens 'hee'. Ik ging kijken. Al het vocht was eruit. De plakjes waren knapperig geworden. Ze waren verrukkelijk! Ik heb volgens mij toen de groentechips uitgevonden: die bestonden toen nog helemaal niet! Volgens mij moet ik even gaan dimmen met tekst.

Den meiraap

Den Champignon

Dit is ook al een van mijn eerste tekeningen, de meiraap.

Ik schreef er toen nog niet veel bij, wat zijn de tijden in eh, korte tijd, veranderd! Niet eens latijn erbij, tsss...