© Alle illustraties, teksten en andere inhoud teken en schrijf ik zelf: alles is auteursrechtelijk beschermd.

Noten 🌰

Ik houd van noten maar, maar... Ik vind wel vaak schimmels in noten de laatste tijd. Daar ga ik verder maar even niet op in want noten zijn fantastisch. Lekker vol vezels en goede ingredienten, puur, lekker, heerlijk. Ze kunnen gebruikt worden zoals ze zijn, geroosterd, vermalen, mmm... Noten!

Cashewnoten

Cashew noot

Cashew noten. Ik ben er wel een beetje allergisch voor maar ja, ze zijn ook lekker, niet moeilijk doen. En dan een paar dagen dikke maag/buik, gaat wel over. Ze zijn gewoon lekker, zijn als het goed is ook een beetje knapperig maar dan ook weer zacht, mmm.

Amandelen

De amandel

Amandelen, die zijn ook al zo lekker en gezond. Ze groeien veel in Californië (in De Staten dus) en hebben erg veel water nodig om te kunnen groeien. Omdat daar sinds een poos een groot gebrek aan is leggen veel bomen in de aangelegde amandelplantages het loodje 😞

Hazelnoten

Hazelnoot

Hazelnoten! Ik had ooit twee eekhoorns, eentje bleef lang bij me, Gerrit. Hij was zo heerlijk slim en lief en hij vond zijn dagelijkse hazelnoot geweldig. Een keer gaf ik hem er twee. Maar toen paste hij niet meer door het gat in het dak van zijn huisje. Hij knaagde 2 weken dagen en nachten door tot hij er met twee hazelnoten doorheen kon.

Kastanje

De kastanje

Kastanjes. Met de wilde kon je leuke speeltjes maken en ze glommen zo prachtig. Ik poetste ze op en genoot van hun glans. En de tamme zijn lekker. Een keer kreeg ik er een paar in een soort papieren zakje van een man die ze op straat verkocht.
"Ik hoef niet..." zei ik, ik had nauwelijks geld. Maar ik kreeg ze gewoon mee. Lekker dat ze waren!

Kola noten

Kola noten

Kola noten zijn geweldig. Ze kunnen je een opkikker geven omdat er caffeine in zit, nou ja, een soort caffeine. Maar ze pakken wel heel sterk uit hoor. Even uitkijken en niet vaak gebruiken. Ze worden ook in Coca Cola gebruikt maar dat vind ik heel vies.

Pijnboompit

pijnboompit

Pijnboompitten, lekker. Ik ben wel gevoelig voor de Chinese variant pinus armandii die ook gewoon in de zakjes zit, ik krijg er 'pijnboompitsyndroom' van. Avant la lettre trouwens, toen het mij in 2009 overkwam was er nog nauwelijks iets over te vinden. Je proeft bijna 2 weken alleen maar metaal 😭 Bij mij duurde het 10 dagen. Lees hier en daar.

Pinda

pinda

Pinda's! Okee, ik denk dat bijna iedereen wel weet dat dit eigenlijk geen noten zijn maar 'legumes': gekke groente! In Indonesie en andere Aziatische landen maken ze er pindasaus mee. Ik vind het lekker. Maar je moet wel de goede hebben. In België spugen ze trouwens op pindasaus, daar moet je in België echt niet mee aankomen.

Pistache nootjes

Pistache

Pistache noten zijn ook wel mijn favoriete noten. Het neemt tijd in beslag om ze open te maken dus soms maak ik er wat van tevoren open. Maar ik vind het leuker om ze stuk voor stuk te kraken en ze een voor een te eten. En ik gebruik ze soms in taart en andere gerechten.

Beukennootje

Beech nuts and squirrels

Sja, wat kan ik hierover zeggen? Eekhoorns en beukennootjes, een perfecte combinatie. Ik vond het altijd leuk om ze in het bos te vinden maar ja, hadden de eekhoorns ze al leeggegeten en waren de hulsjes leeg. Zucht... Ach, had ik mijn lieve eekhoorn Gerrit nog maar wat beukennootjes kunnen geven.

De vieze noot: fis. Heu... nou ja...

Fis, ook een lekkere noot.

Wat een lekkere noten toch. Een vieze mag alleen ook best, die heeft ook rechten. En dan heb je natuurlijk nog de fis, ook een lekkere noot.

Komt!

Komt!