© Alle illustraties, teksten en andere inhoud teken en schrijf ik zelf: alles is auteursrechtelijk beschermd.

Voorbeelden uit tutorials

Ik geef les, en in de loop van de jaren tekende ik bovendien heel veel gewoon voor mijn eigen plezier met Adobe Illustrator. Je kon er dus ook donder op zeggen dat dit op een gegeven moment bij elkaar zou komen. Sinds een poos ben ik dus begonnen met het uitleggen van eigen tekeningen. Ze moeten natuurlijk wel te doen zijn, dus ik leg alles stap voor stap uit. En dat is vreselijk leuk om te doen.
Voor alle zekerheid: ik ben slecht met kopjes! Het is dus heel goed mogelijk dat de begeleidende tekst klopt maar het kopje niet, als iets heel erg opvalt zie ik het vaak niet. Zo mis ik dus ook geheid de enorme 'Meeting Point' maar ik zie wel weer de kauwgom op iemands schoenzool.

avocado's

Lekker naar het strand

Voor de cursisten aan wie ik les geef maak ik graag extra tutorials die ik ze mee kan geven om extra's te leren. Ik ben hier sinds een poosje mee begonnen, waar de pandemie dan toch nog goed voor is... Maar: het zal zo fijn zijn als die voorbij is en alles weer beter wordt.

Ik begin deze pagina met tekeningen op alfabetische volgorde, maar dit zal in de loop van de tijd eh...

Een huis in de avond

Een huis in de avond

Dit is een voorbeeld uit de eerste Illustrator cursus althans: een deel ervan. Dit is te maken met de geometrische objecten en de intuitieve tekengereedschappen zodat alles echt leuk wordt. En daarna is spelen met kleuren geweldig om een 'overdag' versie te maken maar ook een 'avond' versie, zoals deze.

Batterijen

Een schattige batterij

Zo leuk om lekker bezig te zijn en mezelf te verliezen in de tekeningen.

Dit simpele voorbeeld met batterijen maakte ik ook, en is te doen na slechts een paar lessen.

En omdat het nog de pandemie is, he, maakte ik er maar meteen echt positief geladen batterijen van.

Boerengroen

Groen boerenbont motief

Ach, het is zo'n leuk motiefje, dat boerenbont. Echt Nederlands zou je denken, maar het is eigenlijk Belgisch, van Boch.

Er bestaan heel exotische variaties op het doorsnee 'boerenbont' dat we hier kennen.

Dit ontwerp is gebaseerd op een van de ontwerpen uit de vorige eeuw, er zijn er nog veel meer, allemaal in gebruik geweest. Maar het meest bekende is dat met als hoofdkleuren rood en blauw. Vandaar dat ik natuurlijk deze variant uitwerkte.

Brushes ontwerpen

Brushes voor Illustrator ontwerpen

Een van de dingen die ik leuk vind om uit te leggen is hoe je je eigen onderdelen in Illustrator kunt maken: zo worden de ontwerpen namelijk echt 'eigen' en daarmee uniek. Wat is er immers leuker dan iets te kunnen gebruiken dat niemand anders heeft, en om te weten dat dit vanaf nul helemaal zelf is ontworpen?

Mooie planten

Calathea's tekenen in Illustrator

Een van mijn favoriete plantensoorten is de Calathea familie. Deze planten hebben als hoofdkleur groen en paars, maar kunnen bovendien voorzien zijn van witte kriebelige lijntjes en vlekken.

Mijn allereerste Calathea maakte me nieuwsgierig: ik hoorde telkens geluid en dan sprong opeens een blad in de houding. Iemand zei dat het een alien-plant was, maar ik kende de Calathea's toen nog niet zo goed. Ik heb haar dus ook niet zo goed behandeld: ze hebben veel meer water nodig dan ik die eerste gaf. Ik let daar nu wel op.

Oh ja nog iets: ze zijn ook niet giftig voor katten, honden en kinderen. Niet dat je wilt dat die je planten opeten, maar toch. Kijk eens op deze Laidback Gardener pagina voor een mooie lijst met niet-giftige planten om naar hartenlust te gebruiken.

Cola met citroen

Cola met citroen

Het begon met dit glas: ik tekende het en het werd steeds uitgebreider. Er moesten ijsblokjes in, toen moest er een citroenschijfje bij. Alles wilde ik bovendien ook stap voor stap uitleggen, dat werd nog een klus.

Het is best heel leuk om alles uit te leggen en voor te doen, ik grinnik regelmatig tijdens het schrijven van de tutorials omdat ik me dan voorstel hoe de cursisten in de ene valkuil na de andere stappen heh heh heh... Maar ik zet er ook heel makkelijke dingen bij en die valkuilen leg ik ook altijd uit.

Een Dopper fles

Een Dopper fles tekenen

Het ontwerp van de Dopper fles is zo simpel dat ik het niet wilde laten om die ook te tutorializeren. Is geen woord, dat weet ik, maar meteen toch ook wel.

De tutorial bevat allerlei handigheidjes die ook in andere ontwerpen van pas komen.

Flessen

Flessen tekenen in Illustrator

Een stel flessen in vrolijke kleuren, allemaal prima te doen met de intuitive gereedschappen.

Dat blad rechts boven is er een van de Monstera Deliciosa. Ook een van mijn favoriete planten, helaas giftig voor katten.

Een flyer

Een flyer ontwerpen in Illustrator

In Illustrator is het ook zo fijn flyers en posters ontwerpen! Je plaatst er een foto in, doet iets leuks met tekst, gooit er een illustratie bij. Het is zo heerlijk om van alles te kunnen combineren.

Goud en koffie

Een ontwerp met koffie en goud

Dit ontwerp maakte ik eigenlijk voor InDesign, maar dat mag hier ook wel bij want er zitten ook in Illustrator getekende elementen in zoals de kop koffie, het koekje en de koffiebonen.

In InDesign combineer je op professionele wijze tekst, die echt perfect is op te maken met mogelijkheden die je niet voor mogelijk hield. Op elk detail kan worden gelet.

Maar InDesign biedt ook de mogelijkheid om beeldmateriaal te combineren met Illustraties, en om mooie tekstelementen te maken. Dat heb ik hier dus ook gedaan.

Ik was geinspireerd door een koffie leverancier die echt zulke lekkere koffie roostert, en de pakken zijn soms met goud. Vandaar.

Een goudstaaf

Een goudstaaf tekenen met Illustrator

Goud vind ik prachtig. En deze goudstaaf kon ik dus ook niet niet gebruiken voor een tutorial. Als ik er dan geen kan hebben kan ik er nog wel een tekenen, toch?

Hij is te doen maar wel voor de gevorderden. En dan natuurlijk weer gecombineerd met van alles dat in eerdere lessen aan bod kwam.

Een hertje en een lamp

Een hertje tekenen in Illustrator

Dit vilten hertje tekende ik eerst apart. De Monstera (ja, die Deliciosa dus) tekende ik ook apart, zo kan ik later dingen combineren.

Natuurlijk moet ik ze dan in vorm aanpassen: ik houd mijn werk zo zuiver mogelijk zodat dit makkelijk kan worden gedaan. Rekening houden met toekomstig gebruik is een van de belangrijke lessen.

Het hertje solo

Een hertje van vilt tekenen

Hier is het hertje in originele kleuren, deze tutorial maakte ik om uit te leggen hoe je met simpele tekengereedschappen heel ver komt. Want wat is nou leuker dan al na een paar lessen dit te kunnen tekenen? Dat verwachten de meesten niet, maar het kan heus!

Het beige is een van de herkenbare viltkleuren, zo ook het donkere turquoise natuurlijk.

Een interface, 01

Een interface ontwerpen in Illustrator

Illustrator is ook geweldig om interfaces mee te ontwerpen. Voor apps bijvoorbeeld, of voor websites. Dit is een simpel voorbeeld dat leuk is om te gebruiken.

Een interface, 02

Een interface ontwerpen met Adobe Illustrator

In Illustrator is het bovendien ook heel makkelijk om kleurcombinaties aan te passen. Een foto aanpassen is ook zo gedaan, zo ontstaat al snel een heel ander beeld en kan met alle elementen worden gespeeld.

Een kaart

Een kaart ontwerpen

Kaarten zijn zo leuk om te ontwerpen. Hoewel er steeds minder papieren kaarten zijn zijn ze toch nog populair. En de ontwerpen kunnen natuurlijk ook digitaal worden gebruikt.

En nog een kaart

Een kaart ontwerpe met Illustrator

Deze kaart is opgebouwd uit elementen die ik apart uitlegde, de envelop is heel simpel te maken met alles wat tijdens de eerste cursus aan bod komt.

De handen zijn lastiger en hoewel ook deze al na een paar lessen kunnen worden getekend zijn ze pas echt superstrak te krijgen na de gevorderden Illustrator cursus.

Een mooie kast

Een mooie kast met plant en gitaar

Deze kast vond ik zo mooi dat hij wel een plekje verdiende in een tutorial. Ik heb alles uitgelegd, stap voor stap.

Natuurlijk kwam er een plant bij, deze keer de Begonia Maculata die een van de voormalige cursisten op haar Facebook pagina plaatste. Wat een dotje he? Oh ja, van de gitaar (en de plant) maakte ik trouwens een aparte tutorial.

Een soepkom

Een kom met een fuchsia cirkel tekenen

Deze soepkom gebruikte ik om uit te leggen hoe je kleuren kunt gebruiken om ontwerpen extra leuk te maken, en om te kijken naar positieve en negatieve ruimte.

De kom is heel simpel gemaakt met ellipsen, en daarna komt het natuurlijk aan op een lekker soepje erin gieten. Die stoom? Ook prima te maken na al twee lessen. Illustrator gebruiken is gewoon zo vreselijk leuk!

En nog een kom

Een kom met andere kleuren

Dit is dezelfde kom als eerder maar met andere kleuren. Kleuren kunnen een ontwerp maken en breken en hebben een enorme invloed op het ontwerp.

Ik laat meestal een paar varianten zien en leg dan uit waarom iets werkt. Of niet werkt.

Een landschap

Een landschap tekenen met Illustrator

Dit simpele landschap maakte ik om uit te leggen hoe diepte werkt, en om te helpen bij gebruik van gradienten in invullingen zoals het licht 'in de berg' op een plek waar je het niet verwacht. Daar is kennelijk iets aan de hand.

Ook deze illustratie is na een paar lessen al te maken. Heus.

En een kamerschap

Een kamerschap of huisschap tekenen

Met een paar heel simpele vormen is dit ontwerp al te maken. Het is eigenlijk al te maken na slechts een enkele Illustrator les...

Dat lijkt misschien overdreven maar het is toch echt zo. Het gaat lukken met deze tutorial.

Mandala

Een mandala tekenen in Illustrator

Met roteren en spiegelen kom je in Illustrator een heel eind. Doe daar vervolgens nog wat extra functies bij als de 'Pathfinders' en nog wat mooie dingen en je hebt al snel een mandala voor elkaar gekregen.

Ontbijt met kat

Een ontbijt tekenen in Illustrator!

Het draait in deze tutorial om de kom en het positioneren van dingen. Spelen met ruimte en kleur maken het ontwerp verder af.

En natuurlijk kan, kan, er een kat bij komen kijken. Kan. Hoeft niet. Kan.

Of een ontbijt zonder kat

Een ontbijt zonder kat tekenen in Illustrator

Deze tutorial combineert weer wat dingen, maar hij draait om het pak yoghurt!

Dit pak wordt vanaf nul uitgelegd en kan natuurlijk ook zomaar veranderen in een pak melk. Of vla. En dan het liefst hopjes, natuurlijk. Mmm...

Deur & gouden sleutel

Een ontwerp met deur en gouden sleutel

Soms sla ik een beetje op hol. Deze tutorial gaat over het maken van een sleutel. Nou, die staat erin. Maar ja... dan moet ik er weer iets mee, he.

De goudstaaf en de parelketting (zijn het wel parels...?) moest er opeens in, en een deur, met een soort jungle, met natuurlijk mijn favouriete 'mystery object'.

Oreo of hydrox

Een Oreo en Hydrox koekje tekenen

Twee koekjes tekenen die erg op elkaar lijken: de Oreo en de Hydrox. De Hydrox was er eerder en ik vind het, gezien de smaak en structuur, het superieure koekje. Het heeft ook de mooiste decoratie.

Het was bovendien, en is nog steeds, koosjer en had dus een grote afzetmarkt. Maar toen werd de Oreo opeens ook koosjer, sja... Het een of het ander: probeer ze allebei en beslis zelf. Want wat ik 'het superieure koekje' vind hoeft het natuurlijk niet te zijn.

paardebloemen

Paardenbloemen tekenen

Deze tutorial leert een paardebloem tekenen. Met varianten. Het leuke is dat hij makkelijk getekend kan worden met Adobe Illustrator, en ook spelen met kleuren lukt mooi.

In Singapore is de paardebloem aan een gigantische opmars begonnen. Zaadjes worden uitgewisseld, foto's gemaakt en de bloemen worden gekoesterd. Iedereen lijkt er helemaal gek op te zijn geworden en trekt erop uit als er ergens paardebloemen staan. Heus. Zoek maar op... Nou, vooruit, een link.

En oh ja, paardenbloem of paardebloem? Officieel paardenbloem. Maar zonder 'n' is een persoonlijke keuze.

Petit fours tekenen

Petit fours tekenen

Petit fours!

Ik kreeg ze van iemand en ze waren zo leuk van kleur dat ik 'er iets mee moest'. Dit dus. Vanaf nul deze petit fours tekenen dus, met deze tutorial.

Zelfportret met bril

Mijn portret met bril getekend in Adobe Illustrator

De tutorial draait niet om mij maar om de bril die ik op heb! Hoe deze bril, of een alternatief, te tekenen leg ik stap voor stap uit. Wie de bril erna opzet laat ik aan de tekenaar zelf natuurlijk!

Ramekin

Ramekin tekenen

Ja, daar is hij weer. Kijk, ik had hem ooit getekend maar nooit getutorialiseerd. Ik weet dat dat geen woord is, maar nu even wel. Dus ik vond dat dat tijd werd. Hoe deze ramekin tekenen wordt stap voor stap uitgelegd, waar hij komt te staan niet: dat mag ieder voor zich bepalen.

Een ring

Een ring met Illustrator

Ik wilde heel lang geleden ringen van hout met stenen erin. Die bestonden niet. Kon niet, werd me verteld. Ik liet ontwerpen zien, niemand maakte ze. Tot een aantal jaren geleden opeens de ontwerpen bij bepaalde juweliers opkwamen. Heel gek... Heel vreemd... Heel eigenaardig. Maar ja.

Hoe je die ring maakt? Gewoon met de tutorial, stap voor stap. Heus!

Een satelliet

Een satelliet tekenen

Deze tutorial gaat wel even tijd kosten, ik denk dat dat wel duidelijk is. Hij is heel uitgebreid.

De planeet is ook te doen, al na een paar lessen. En hij wordt dus ook al tijdens de eerste cursus als voorbeeld gebruikt.

Sneakers

Sneakers in Illustrator

Deze sneakers draaien om een nieuwe functionaliteit in Illustrator. Nou ja, nieuw, nieuw... Inmiddels niet meer heel nieuw. Maar hij is nog prima te doen en heel leuk voor dergelijke ontwerpen.

Soepkommen

Soepkommen tekenen in Illustrator

Deze soepkommen zijn heel 'basic' ontworpen zodat er een 'flat' ontwerp kan worden gemaakt. Door te spelen met vorm, kleur, en positie ontstaat toch de illusie van diepte.

South park

Een gebouw in de avondzon, heel laat op de avond

South Park figuurtjes zijn perfect te tekenen met Adobe Illustrator. Dat heb ik dus ook gedaan, het is vreselijk leuk om te kijken hoe dit kan worden gedaan. Lekker stap voor stap meedoen en klaar!

Raket

snoezig schattig

Deze raket is prima te doen na een paar lessen en sluit mooi aan bij de rest van het lesmateriaal. Spelen met kleuren zit er ook in, dat kan dus mooi met de tutorial worden gecombineerd. Met de tutorials kunnen echt de punten op de vele i's worden gezet.

Speakers

Speakers tekenen in Illustrator

Speakers zijn geweldig omdat er muziek uit kan komen, en ik houd van muziek. Deze tekende ik een poos geleden naar voorbeeld, maar dan met een twist natuurlijk. Alles lekker uitleggen zodat ze kunnen worden getekend.

Stem flyer

Stem flyer ontwerpen in Illustrator

Illustrator, dat zei ik al vaker, zo geweldig om snel een ontwerp mee te maken voor bijvoorbeeld een flyer. Zo ook deze. Stem Groen! Maar lekker met rood.

Stickers ontwerpen

Stickers ontwerpen in Illustrator

Stickers voor sociale media ontwerpen is in Illustrator een geweldige eh... hobby. Er gaat veel meer tijd in zitten dan van tevoren bedacht, ga er dus voor zitten. Elke sticker moet immers perfect worden. Daarna kunnen ze worden gebruikt in sociale media, denk aan Signal of WhatsApp en zelfs in Facebook, als dit van FB mag! Elke app heeft zijn eigen vereisten maar de stickers zelf zijn neutraal en overal te gebruiken als u zich aan de in de tutorial staande regels houdt.

Strand

Strand tekenen in Illustrator

Ah ja, het strand. Ik heb het al jaren niet gezien. Als kind kon ik er uren en uren verblijven, maar ja, ik ben nauwelijks met vakantie gegaan in mijn leven. Maar de keren dat ik ging, met het gezin, vond ik het strand helemaal geweldig.

Lekker garnalen vissen toen ik vier en vijf was! Ik vroeg om een garnalennet in plaats van om een bal, zoals mijn normale broers en zussen deden. Ik wist waar de garnalen zaten omdat ik piepkleine bubbeltjes in het water zag en ook omdat ik ze onder mijn voeten soms voelde wriemelen. Ik ving vaak een hele emmer en bracht die dan naar het vakantiehuis. Mijn moeder vertelde me dit jaar dat het een hele klus was om al die garnalen te pellen!

Ach, de zee... in de zee staren naar zeekomkommers, huilen om de geslagen octopussen, ruiken aan de golven, het schuim aaien... De zee, de zee, die vind ik prachtig.

Sushi

Sushi tekenen in Illustrator

Sushi in een variatie op een eerder getekende kom.

De vormen van sushi zijn zo mooi, vooral als ze goed in elkaar zitten. Ik moet ook nog een dipkommetje tekenen en heel wat meer, maar ik werd toen moe, dat komt nog.

Ik moet ook nog een schaaltje tekenen voor wasabi natuurlijk. Ik kocht een poos geleden echte wasabi, gedroogde. Dat is zo heerlijk. De meeste wasabi die je in supermarkten en winkels (ja, zelfs in Aziatische toko's) kunt kopen wordt gemaakt met mierikswortel en kleurstof. Soms bevat het spul zelfs mosterd. Maar wasabi is toch echt heel anders, het heeft wel een kickje maar verandert dan in een soort zachte, heerlijke smaak. Het is heel even 'Oh!' en dan 'Aaah...' Het is dus niet scherp te noemen. Mierikswortel daarentegen...

Thee & pepermunt thee

Thee tekenen in Illustrator

Thee en pepermuntthee! En een koekje! Dit is zo makkelijk te maken, nou ja, vooruit: het is makkelijk na de tutorial. Maar het is vooral ook heel leuk om te doen. Natuurlijk kost het ook tijd, het gaat niet vanzelf, en als Illustrator nog redelijk nieuw is kost het natuurlijk meer tijd. Maar het is prima te doen. Echt waar.

Een tuinhek

Een tuinhek tekenen in Illustrator

De tutorial gaat over het tuinhek. Want ik was 'in the mood' tijdens het naar buiten staren.

Maar ja, dan komt er weer van alles bij, he. Zoals die pot op het hek, het gras op de achtergrond en voorgrond, die ik dan ook meteen maar uitleg. Verdere details laat ik dan aan de tekenaars over. Veel te leuk om lekker zelf dingen te bedenken, toch?

Een tuinslang

Een tuinslang tekenen in Illustrator

En deze tutorial gaat over het maken van de tuinslang.

Stomtoevallig, eerlijk waar, staan ook hier weer de cavia's in de illustratie. Hoe is het mogelijk. Sja, weet ik niet. Maar ik vind cavia's zo leuk, zo gezellig met hun geluidjes. Ik hoefde de ijskast maar even open te doen of ze gingen los: piepen tot ze iets lekkers kregen. Slimmerds!

Een visitekaartje

Een visitekaartje tekenen in Illustrator

Tijdens het maken van deze tutorial kwam ik uiteindelijk bij de namen op de visitekaartjes. Deze naam rolde er spontaan uit. Die van een voormalige cursiste, maar dan toch iets anders. Ik moest er enorm om lachen en liet het haar zien, zij vond het perfect. Tutorial it is!

Who the hell

Who the hell

Een van de vrienden is muzikant in Amerika. Een van zijn catch phrases is 'Who the hell is" en dan zijn eigen naam erachter. Zijn account werd gecloned en sja, toen moest ik dit wel doen he.

Dus een simpele tutorial met extra's over beeldmateriaal in Illustrator en hoe je nou ook weer dit... en dat...

Een pak yoghurt

Een pak yoghurt tekenen in Illustrator

Yoghurt! Zo lekker, vooral met levende gist erin.

Kijk, je kunt yoghurt zelf maken en dat doe ik ook. Gewoon levende schimmel, pardon, eh... 'fermenten' (klinkt lekkerder, he?) in melk, even wachten, klaar. Je kunt hier ook kefir mee maken, niks van de supermarkt, gewoon lekker zelf doen. Veel lekkerder. Met dank aan een vriendin die mij de levende fermenten gaf!

Een zoete aardappel

Een zoete aardappel tekenen in Illustrator

Hehe, de zoete aardappel. Ik wilde deze ook tekenen omdat ze gewoon zo fijn van vorm en kleur zijn. Vandaar: ook weer een tutorial.

Ik heb nog veel meer tutorials, misschien dat ik die hier ook nog op zet, ik heb me tot dit en vorig jaar beperkt maar zal een enorme pagina nodig hebben als ik alles erop zet.